Kaisa nuokkarilla biljardipöydän ääressä.

Kaisan uratarina – Nuoriso- ja yhteisöohjaajan osaamisala

Elettiin syksyä 2022. Työnkuvaani oli muutettu vuonna 2021 niin, että toimin neljä päivää koululla koulunkäynninohjaajana ja perjantait nuokkarilla nuoriso-ohjaajan apuna. Työhistoriaa Sauvon kunnalla oli kertynyt 13 vuotta syksyyn 2022 mennessä. Aikoinani tulin Sauvon kunnalle töihin koululle lastenohjaajan koulutuksella, mutta silloinen esimieheni ehdotti hyvin nopeasti oppisopimuksella koulunkäynninohjaajan ammattitutkinnon opiskelua. Niistä opinnoista oli kerennyt kulua aikaa kymmenen vuotta. Koin oloni hieman epävarmaksi toimiessani vaiston varaisesti nuokkarilla nuorten parissa. Nuoret olivat minulle tuttuja Sauvon koulukeskuksen puolelta, mutta nuokkarilla toimiessani se on heidän vapaa-aikaansa, joten siellä minunkin tuli olla eri roolissa. Aloin syksyllä tutkimaan netin ihmeellistä maailmaa ja etsin sieltä luettavaa työni tueksi. Jossain kohtaa syksyä aloin kuitenkin miettimään, että mitä jos vielä kuitenkin lähtisi opintojen polulle ja opiskelisi itselle vielä yhden tutkinnon. Kaipasin lisää tietoa ja varmuutta työhöni nuokkarille. Löysin netistä vaihtoehdoksi nuoriso-ja yhteisöohjaajan koulutuksen ja ilokseni myös verkko-opintoina. Mielenkiintoni kasvoi ja olin syksyllä ensimmäisen kerran yhteydessä Kankaanpään opistoon, jolloin sain koulutuksen käytänteistä lisää infoa ja työpaikankin puolesta opinnoille näytettiin vihreää valoa.

Tammikuussa 2023 laitoin hakupaperit sisään Kankaanpään opistolle nuoriso- ja yhteisöohjaajan verkkokoulutukseen ja jäin odottamaan, kuinka minun kävisi. Valintakoe käytiin haastatteluna, koulutuksen opettajat innoissaan kertoivat, mitä koulutuksessa on tarjolla ja itse odottelin jännittyneenä, että tulinko valituksi. Saman päivän aikana sain tiedon, että olen tullut valituksi ja olin todella onnellinen. Sitten alkoi sähköpostiin tulemaan opintoihin liittyviä tunnuksia, jolloin tuli tunne, että todellakin olen vielä aloittamassa opinnot.

Opinnot alkoivat maaliskuussa. Työpaikallani minulle sovittiin kaksi työpaikkaohjaajaa, sillä tiesin tulevani suorittamaan tutkintoa niin koulun puolella kuin nuorisotoimen puolella. Koulutuksen suoritin oppisopimuksella, jolloin opintopiirien teamsit olivat minulle työaikaa. Koko opintojeni ajan olin osaavissa käsissä ja sain tukea aina sitä kaipaessani Hokseissa. Parasta opiskeluissa oli useina tiistai-aamuina sovitut opintopiiriteamsit. Niiden kautta pääsi tutustumaan samassa tilanteessa oleviin opiskelijoihin ympäri Suomea (ja oli viimeisissä teamseissä mukana yksi tuttu opiskelija myös Japanista käsin) ja samalla opiskellen ammattia opettajien johdolla. Opintopiireissä tuli vaihdettua paljon kokemuksia alalta opiskelukavereiden kesken eri aiheita käsitellessä. Sitä huomasi odottavansa jo viikonloppuna välillä seuraavan kerran opintopiiriä, kun teki siihen liittyvää ennakkotehtävää. Yllättävän hyvin sain sovitettua työt ja opinnot yhteen ja viikonloppuisin tuli kirjoiteltua ennakkotehtäviä tai näyttösuunnitelmia. Paljoa kuitenkaan läksyjä opintokerroilta ei tullut (ei edes joka kerta), jolloin voin hyvin suositella verkkokoulutusta kiireisessä elämätilanteessa olevalle.

Ensimmäiseen näyttöön mennessä olin ottanut haltuun niin Moodlen, O365:n kuin Wilmankin. Wilma yllätti erilaisuudessaan näin aikuisopiskelijana, mutta oli helppo hallita kuten Moodlekin. Moodlesta oppi nopeasti etsimään tutkinnon arviointikriteerit, joiden pohjalta oli helppoa lähteä suunnittelemaan näyttöjä. Ensimmäisen näyttösuunnitelman kirjoitin kiltisti wilmassa, mutta kantapään kautta opittuani (menetettyäni yhden puolen tunnin kirjoituksen tallentamatta välissä), aloin kirjoittamaan näyttösuunnitelmat ensin Wordillä ja sieltä kopioiden sen wilmaan. Näyttösuunnitelmien kirjoittamisen koin tämän koulutuksen suurimpana urakkana. Se vaati itsekuria, kun aikaraja häämötti horisontissa. Näyttöjen suorittaminen työpaikalla oli helpompaa, kun suunnitelma oli sisäistettynä mieleen. Jännä oli tietenkin nähdä joka kerta, että menikö kaikki suunnitelmien mukaan vai joutuiko soveltamaan. Soveltamaahan sitä välillä joutui, mutta sain työpaikkaohjaajiltani siihen tukea. Työpaikallani oltiin joustavaisia koko opintojeni ajan. Näyttöjä pystyin tekemään läpi vuoden. Yhden näytön suoritin kesällä nuorisotoimen kesäpäiväleiriviikoilla kesäkuussa 2023 ja syksyllä koulun puolella sovelsin näytössäni koulunuorisotyötä pitäen 3-6 luokkalaisille tsemppiryhmätunteja, joiden suunnitteluun he pääsivät myös vähän osallistumaan. Koulunuorisotyö kiinnostaa minua kovasti pitkän koulumaailmassa työskennellyn taustan myötä, joten halusin sitä näytössäni hieman kokeilla. Näytöissä kannattaakin hieman haastaa itseään, eikä mennä sieltä mistä aita on matalin. Näyttöprosessi huipentui itsearvioinnin kirjoittamisen jälkeen näytönarviointipalaveriin. Ensimmäisellä kerralla sitä jännitti kaikkein eniten, mutta muistan jännittäneeni myös silloin, kun nopealla varoitusajalla näytönarvioijaopettajani vaihtui lennosta toiseen ja otti näyttöni arvioinnin hoitaakseen. Kaikkea voi siis opintojen ohessa sattua. Arviointipalaverin lopussa usein poistuin hetkeksi pois linjoilta ja palatessa sai kuulla arvosanan.

Näin opintojen ollessa jo lähes maalissa (viimeinen näytönarviointipalaveri käymättä ja todistusta odotellessa) voikin miettiä, että mitä sitä oikein jää käteen. En kadu ollenkaan, että lähdin opiskelemaan nuoriso-ja yhteisöohjaajan tutkintoa. Olen saanut opinnoilta kaipaamaani varmuutta työhön, paljon tietoa, materiaalia ja uusia termejä konkretisoitui osaksi työtäni. Sain myös rohkeutta käyttää uusia sovelluksia (esim. Canva), jotka tulevat jäädäkseen osaksi työskentelyäni. Lisäksi sain myös rohkeutta tavoitella uusia ammatillisia unelmia. Tutkinto suoritettuna kotisohvalta käsin tietokoneella verkko-opintoina ja oppisopimuksella höystettynä ei ollut huono kokemus ollenkaan. Se onnistui noin vuodessa. Voin lämpimästi suositella Kankaanpään opiston verkko-opintoja kaikille opiskelusta kiinnostuneille elämäntilanteesta riippumatta.

23.3.2024 -Kaisa-

En kadu ollenkaan, että lähdin opiskelemaan nuoriso- ja yhteisöohjaajan tutkintoa. Olen saanut opinnoilta kaipaamaani varmuutta työhön, paljon tietoa, materiaalia ja uusia termejä konkretisoitui osaksi työtäni. Voin lämpimästi suositella Kankaanpään opiston verkko-opintoja kaikille opiskelusta kiinnostuneille elämäntilanteesta riippumatta.