Hannan työssäoppiminen ulkomailla

“Voinko siis oikeasti suorittaa yhden näytön ulkomailla?”

“Totta kai voit, jos vaan työssäoppimispaikka on suomalainen ja ohjaaja tarpeeksi pätevä arvioimaan näyttöäsi”

Seuraavaksi olimmekin perheemme kanssa Espanjassa, Fuengirolan palmujen alla ja ajattelin, että täällä sitä nyt ollaan.. Vau! Työssäoppimispaikan saaminen ei kuitenkaan ollut ihan helppoa. Laitoin useaan paikkaan hakemusta, jopa seitsemän kuukautta ennen saapumista, mutta sain usein vastaukseksi, että harjoittelu paikat on jo täytetty. Kannattaa siis olla ajoissa, ja ahkerasti ottaa sosiaalinen media avuksi jo vaikkapa asuntoa etsiessä. Onneksi kuitenkin löysin Facebookista lastenkerhon, joka vaikutti erittäin mielekkäältä. Valitettavasti, kun arki koitti, se olikin kovin ristiriidassa omien arvojeni kanssa. Varasin soittoajan opettajalleni ja tulimme siihen lopputulokseen, että parempi keskeyttää ja etsiä uusi paikka. Onnekseni sellainen löytyi, kuin ihmeen kaupalla ja opiskeluni saivat jatkua.

Suoritin luonto- ja elämystoiminnan näytön suomalaisessa koulussa, jossa oli ihana ja lämminhenkinen tunnelma ja mikä parasta, matikantunnit pystyimme halutessamme suorittaa rannalla, laskemalla plus ja vähennyslaskuja simpukoilla. Kuinka kätevää! Liikuntatunnilla oli uintia mutta meri toimi altaana. Äidinkieltä opiskelimme halutessamme rannalla, viltin päällä.

Ajanjakso ulkomailla oli todellinen elämys ja voin kertoa, että kokemus oli alkuhankaluuksien jälkeen erittäin opettavainen ja upea. Voin lämpimästi suositella Kankaanpään opistoa ja minun tapauksessani opiskelua ulkomailla. Opintopiirit istuin iltapäivällä auringossa ja erilainen oppimisympäristö mahdollisti mahtavat puitteet näytön suorittamiseksi. Myös Kankaanpään opettajien tuki oli korvaamaton, kun epätoivo alkoi alussa kalvata. Tuntui helpottavalta, että vaikka olin ulkomailla minuun uskottiin ja kannustettiin jatkamaan. Tätä ajanjaksoa en unohda ikinä.

Palattuani Suomeen suoritin loput tutkinnonosat kunnallisessa päiväkodissa ja valmistuin Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto suoritettuna noin puolessatoista vuodessa. Opintopiirit ja itsenäinen opiskelu oli helppoa ja sopi minun opiskelutyylilleni. Näytöissä saa käyttää mielikuvitusta sekä luovuutta, ja opintopiiri keskustelut muiden oppilaiden sekä opettajien kanssa antoivat valtavasti hyviä vinkkejä omaan arkeen. Suosittelen ulkomailla opiskelua lämpimästi, kirjaimellisesti!

– Hanna

Opintopiirit ja itsenäinen opiskelu oli helppoa ja sopi minun opiskelutyylilleni. Näytöissä saa käyttää mielikuvitusta sekä luovuutta, ja opintopiiri keskustelut muiden oppilaiden sekä opettajien kanssa antoivat valtavasti hyviä vinkkejä omaan arkeen. Suosittelen ulkomailla opiskelua lämpimästi, kirjaimellisesti!