Soittimet

Nuori mies soittaa akustista kitaraa

Akustinen kitara

Kitara on monipuolinen kielisoitin, jota soitetaan näppäilemällä tai plektralla. Kitara sopii soittimeksi joka tasoiselle ja kokoiselle soittajalle.

Nuori nainen soittaa alttoviulua

Alttoviulu

Alttoviulu kuuluu viulun, sellon ja kontrabasson tapaan jousisoitinperheeseen. Alttoviulussa on matalampi ja tummempi sävy kuin viulussa. Alttoviulun opiskelun voi aloittaa jo karuselliopetuksessa.

Harmonikansoittaja

Harmonikka

Harmonikka tunnetaan monilla lempinimillä kuten haitari, hanuri ja kurttu. Karkeasti ottaen harmonikassa on kolme perusosaa: palje, diskantti- ja bassopuoli. Harmonikan suosio on nykyään maailmanlaajuinen ja sillä soitetaan monen eri tyylistä musiikkia.

Nuori nainen laulaa

Laulu

Yksinlaulun ensimmäisenä opintovuotena harjoitellaan äänenmuodostusta ja perustekniikkaa ja sen jälkeen mietitään onko oppilaan suuntautuminen klassinen vai pop- ja jazzlaulu. Yksinlauluopinnot aloitetaan yleensä 14-15 v. tai aikuisiässä.

Rummut

Lyömäsoittimet

Lyömäsoittajien soitinarsenaali on valtava mm. rumpusetti, bongot, djembe marimba, ksylofoni ja patarummut. Musiikkiopistossa on oma iso lyömäsoitinluokka, jossa voi harjoitella monia eri soittimia.

Klarinetti

Klarinetti

Klarinetti on puupuhallin, jonka ääniala on laaja. Klarinetteja on eri kokoisia ja eri sävelaloissa. Suosituin on B-vireinen klarinetti.

Piano

Piano

Piano on suosittu kosketinsoitin, jossa ääni syntyy huopapäällysteisten vasaroiden lyödessä metallikieliä. Piano on ainoa soitin, jota oppilaalle ei vuokrata. Sen opiskelun edellytyksenä on kotona oltava joko laadukas digitaalinen piano, jossa on pedaali ja tarpeellinen määrä koskettimia(88, 52 valkoista ja 36 mustaa) tai pystypiano/flyygeli jonka virityksestä huolehditaan säännöllisesti.

Poikkihuilu

Poikkihuilu

Huolimatta metallisesta valmistusmateriaalista poikkihuilu kuuluu puupuhallinperheeseen. Nuorimmilla oppilailla käytetään käyrää suukappaletta kunnes kädet ja puhallustekniikka mahdollistavat suoran suukappaleen käytön.

Saksofoni

Saksofoni

Saksofoni on metallirunkoinen puhallinsoitin ja kuuluu puupuhallinperheeseen. Parhaiten aloittavalle soittajalle sopii alttosaksofoni.

Sellonsoittaja

Sello

Sello kuuluu jousisoitinperheeseen, mutta toisin kuin viulua ja alttoviulua sitä soitetaan istualtaan. Sello on matala- ja kaunisääninen soitin, jonka koko kasvaa soittajan myötä.

Sähkökitara

Sähkökitara

Sähkökitara on kehitetty akustisesta kitarasta. Eroa on saundissa ja soittotuntumassa. Myös sähkökitarassa ääni syntyy näppäilemällä kieliä joko sormilla tai plektralla mutta äänen vahvistaa kaikukopan sijaan kitaravahvistin.

Trumpetinsoittaja

Trumpetti

Trumpetti kuuluu vaskisoitinperheeseen ja on vaskisoittimista kaikista korkeaäänisin. Nuorimmat soittajat soittavat pienikokoisella taskutrumpetilla.

Suuret urut

Urut

Myös urkujen soiton voi aloittaa jo karuselliopetuksessa. Kotiharjoitteluun kelpaa hyvin piano. Musiikkiopiston salissa on omat urut joilla voi käydä harjoittelemassa jalkion käyttöä. Pitemmällä olevien oppilaiden tunteja voidaan pitää myös kirkossa.

Pianonsoittaja

Vapaa säestys

Musiikkiopistossa voi opiskella vapaata säestystä pianolla. Muutaman vuoden klassisen pianonsoiton opiskelu on hyväksi soittotekniikan kehittymiseksi ennen vapaan säestyksen tunteja. Tunneilla opetellaan säestämään sointumerkeistä eri tyylejä, improvisoimaan sekä soittamaan ilman nuotteja.

Viulunsoittaja

Viulu

Viulu on jousisoitinperheen korkeaäänisin soitin. Musiikkiopistossa voi viulunsoiton aloittaa jo viulumuskarissa. Kaikista pienimmillekin soittajalle löytyy sopivankokoinen soitin.