Erilaisia tekstiilitöitä

Tekstiilityöt ja huovutus

Tästä näet vahvistetut kesän 2022 kurssit! Ilmoittautuminen käynnistyi 8.3.2022.


Kangaskenkäkurssi 6.-10.6.2022

Kurssin aikataulu: vko 23 | 6.-10.6.2022

Kurssin sisältö: Valmista itse kengät tekstiilimateriaaleja hyödyntäen. Kenkien teossa yhdistyvät ompelu sekä tekninen työ. Voit valita malliksi sandaalin, varrellisen nilkkurin tai matalan kävelykengän. Lestejä, joista valita on muutamia, myös muutamia miestenlestejä. Ota mukaasi kyniä, sakset, mattopuukko, vaihtoteriä sekä kangasta josta haluaisit kengät valmistaa, esimerkiksi vahva puuvilla tai panamakangas.
Materiaalit maksetaan opettajalle kulutuksen mukaan.

Ohjaaja: jalkinemuotoilija, suutari Nelli Nurmi | kuvat: Instagram – nellinoorashoes

Huovutuspaja I 6.-10.6.2022

Kurssin aikataulu: vko 23 | 6.-10.6.2022

Kurssin sisältö: Huovutus on luovaa, taiteellista, terapeuttista, ja monta muutakin sisällään pitämää ja mielen kaipaamaa asiaa (myös fyysistä), josta saamme nauttia viikon aikana. Ideoita ja ideointia eri teemoista, joita puhkeaa useiden sekä uusien että vuosien mittaan tehtyjen mallitöitteni tiimoilta jokaisen oman mielttymyksen ja tarpeiden mukaan.

Mallitöissäni on mukana niin sisustuselementtejä kuin myös vaatetusta ja asusteita; hattuja, huiveja, ponchoja, shaaleja, tyynynpäällisiä, verhoja, pieniä mattoja jne. eri tekniikoita ja materiaaleja käyttäen. Suomenlampaan villan lisäksi käytämme työstä riippuen myös merinovillaa, silkkikuituja, viskoosikuituja, ja kankaina esim. esihuopia, silkkisifonkia, harvahkoa villapalttinaa ja vaikkapa harvaa pellavakangasta jne.

Viikossa saamme paljon aikaan, mukavassa porukassa ja hengessä, olet sitten aloittelija tai jo enemmänkin huovuttanut! Kankaanpään opiston huovutustilat ovat parhaimmistoa. Ilmoittautujille lähetetään infokirje tarvikkeista hyvissä ajoin. Tule ihastumaan huovutuksesta ja saat ihanan harrastuksen!

Ohjaaja: artenomi, Ammatillinen Opettaja AmO, Marita Metsäkylä

Kuvat: Instagram – marmetsa | blogspot: https://maritamfeltings.blogspot.com/

Luovasti ompelukoneella 6.-10.6.2022

Kurssin aikataulu: vko 23 | 6.-10.6.2022

Kurssin sisältö: Kurssilla opit tilkkuilemaan, ompelemaan luovasti ja hyödyntämään ihan tavallisen ompelukoneen ominaisuuksia. Kurssilla opiskellaan tilkkutyön pikatekniikoita, vapaata konekirjontaa, vapaatikkausta, applikointia ja tilkkumaalausta opiskelijoiden toiveiden mukaan. Tekniikkaharjoituksista voit valmistaa pieniä tai isompia käyttötuotteita opettajan ohjauksessa: Pussukat, kassit, keittiötekstiilit, tyynyn päälliset, peitto, jne.

Kurssitöissä voit hyödyntää kierrätysmateriaaleja ja jämätilkkuja! Kurssi sopii kaiken tasoisille ompelijoille, myös aloittelijoille. Pidempään harrastaneet voivat haastaa itseään uusilla tekniikoilla ja työtavoilla.

Tervetuloa viettämään ihana ja rentouttava viikko käsitöiden parissa. Kurssi on erittäin tehokas keino irtaantua kiireisestä arjesta!

Jos sinulla on kysyttävää, voit olla yhteydessä opettajaan: Katri Eskelinen 0400-554 544 tai katri@tilkkukauppa.fi.

Ohjaaja: tekstiilialan artesaani Katri Eskelinen | Katrin Tilkkublogi: www.tilkkukauppa.fi/blogi

Tilkkutyö -kurssi I 13.-17.6.2022

Kurssin aikataulu: vko 24 | 13.-17.6.2022

Kurssin sisältö: Huom! I ja II kursseissa sama sisältö! Kurssilla opiskellaan tilkkutyön pikatekniikoita opiskelijoiden toiveiden mukaan sekä erilaisia tuotteiden viimeistelytapoja ja tikkausta.

Valmistettavat tuotteet voivat olla esim. peitto, tyynyjä, kaitaliina, ruokailutabletit, kangaskorit, pussukat, kukkarot, kassit, jne. Kurssilla voi valmistaa myös lukkokehyskukkaroita. Opettajalta saatavana tarvikkeita valmistettaviin töihin.

Kurssi soveltuu kaikentasoisille ompelijoille, myös aloittelijoille. Tule viettämään ihana viikko, jonka aikana entii valmistaa ja oppia monenlaisia tilkkujuttuja!

Jos haluat kysyä jotain ohjaalta, voit soittaa puh.  0400-554 544 / Katri Eskelinen tai katri@tilkkukauppa.fi.Ohjaaja: tekstiilialan artesaani Katri Eskelinen | Katrin Tilkkublogi: www.tilkkukauppa.fi/blogi

Pitsin lumoa 13.-17.6.2022

Kurssin aikataulu: vko 24 | 13.-17.6.2022

Kurssin sisältö: Nyt on aika kaivaa esiin kaappien kätköjen käyttämättömät pitsiliinat ja -verhot. Kurssiviikolla voit sommitella pitsiliinoista upean hartiahuivin tai verhokapan tai tuunata vaikka farkkutakin. Puuvillapitsiverhosta saat ommeltua hurmaavan mekon tai tunikan. Tilkkutekniikalla polyesteripitsi- ja organzaverhoista saa ommeltua upeasti valoa siivilöivät verhot. Lakalla kovetetusta pitsistä saat upeita koruja. Vain mielikuvitus on rajana, mitä kaikkea pitseistä voi ommella ja askarrella!

Ohjaaja: käsi- ja taideteollisuusopettaja Tarja Matikainen

Tekstuurin taidetta – oman taideilmaisun tekstiilitaidekurssi  27.6.-1.7.2022

Kurssin aikataulu: vko 26 | 27.6.-1.7.2022

Kurssin sisältö: Kurssilla keskitytään taiteen ja taidekäsityön tekemisen merkityksiin ja siten syntyneitä ajatuksia ja oivalluksia omaan tarinaan integroiden. Luovassa prosessissa tarinat saavat kuvallisen muodon. Kurssin keskiössä ei ole tekninen taituruus, vaan luova kirjonta ja ompelu, langoilla maalaaminen ja kuvittaminen.

Ohjaaja: Annukka Mikkola, yhteisötaiteilija & tekstiilitaiteilija TaM,
kuvataidekasvattaja TaM

Tilkkukassit ja pussukat 4.-8.7.2022

Kurssin aikataulu: vko 27 | 4.-8.7.2022

Kurssin sisältö: Kurssin teemana erilaiset vetoketjulliset (ja monilokeroiset) pussukat, isot ja pienet kassit sekä lukkokehyskukkarot ja -laukut. Opiskellaan myös tuotteisiin sopivia tilkkutyötekniikoita, vanutikkausta ja aplikointia.

Vaihtoehtoina helppoa & nopeaa sekä pikkutarkkaa näpertämistä. Opettajalta saatavana tarvikkeita ja erikoismateriaaleja valmistettaviin tuotteisiin. Kurssi soveltuu kaiken tasoisille ompelijoille, myös aloittelijoille.

Tule viettämään ihana viikko, jonka aikana ehtii valmistaa ja oppia monenlaisia tilkkujuttuja!

Jos haluat kysyä jotain ohjaalta, voit soittaa puh.  0400-554 544 / Katri Eskelinen tai katri@tilkkukauppa.fi.

Ohjaaja: tekstiilialan artesaani Katri Eskelinen | Katrin Tilkkublogi: www.tilkkukauppa.fi/blogi

Luonnonvärjäys 4.-8.7.2022

Kurssin aikataulu: vko 27 | 4.-8.7.2022

Kurssin sisältö: Värjää ihanat toisiinsa sointuvat neulelangat luonnonväreillä. Viikon kurssilla opit luonnonvärjäyksen perusteet. Opit purettamaan langan, keittämään väriliemen, tutustut erilaisiin värjäystekniikoihin ja lankojen jälkikäsittelyyn.

Värjäämme sekä kotimaisilla että viljellyillä värikasveilla toisiinsa sointuvan värikirjon eri sävyjä. Samalla saat tietoa värikasvien keräyksestä ja kuivatuksesta värjäystarkoituksiin.

Villalangan lisäksi voit tehdä pieniä värjäyskokeiluja myös muilla eläinperäisillä kuiduilla kuten silkillä, alpakalla tms.

Ohjaaja: kädentaitojen kouluttaja, tietokirjailija Anna-Karoliina Tetri | tetridesign.com

 

Iloa luonnosta ja luonnonväreistä 11.-15.7.2022

Kurssin aikataulu: vko 28 | 11.-15.7.2022

Kurssin sisältö: Tällä viikon kurssilla opimme värjäämään ja kuvioimaan kasvikuituista kangasta kasviväreillä. Nautimme myös luonnossa oleilun hyvinvointivaikutuksista ja opimme valmistamaan kasviväreistä vesivärejä. Perehdymme lähiluonnon värikasveihin ja niiden sisältämiin väriaineisiin. Opimme käytännössä esikäsittelemään ja purettamaan selluloosakuituja ja tutustumme erilaisiin kankaiden värjäys- ja kuviointitekniikoihin luonnonväreillä. Kurssilla voit värjätä itsellesi erilaisia näytteitä. Ota mukaasi valkoista/luonnonvalkoista puuvilla- ja pellavakangasta. Värjäykseen sopivat myös kierrätyskankaat kuten vanhat lakanat ja pitsit!

Teemme yhtenä kurssipäivänä virkistävän terveysmetsäretken läheisen Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark alueen kansallispuistoon. Terveysmetsä -retki perustuu luonnon tutkittujen hyvinvointivaikutusten havainnointiin ja kokemiseen. Rentoudumme luonnossa mukavien luovien harjoitusten parissa ja valmistamme vesivärejä kasveista luonnonväri-ilotteluun.

Ohjaaja: luontoalan käsityöyrittäjä, kerääjäkouluttaja ja terveysmetsäopas Ronja Kuokkanen | outarshop.fi

Kankaankuviointi ja ompelukurssi 11.-15.7.2022

Kurssin aikataulu: vko 28 | 11.-15.7.2022

Kurssin sisältö: Värjäämme kankaita reaktiiviväreillä; kylmävärjäystekniikat, sidonnat, mandalat, liukuvat värisarjat, jne. Painamme ja maalaamme kangasta kankaanpainoväreillä; taikinabatiikki, sabluunat, tuputus, monotypia, aurinkovärjäys, leimaus, jne.

Näitä tekniikoita yhdistämällä voit valmistaa todella kauniita ja yksilöllisiä kankaita. Ommellaan kurssilla kuvioiduista kankaista tuotteita kurssilaisten toiveiden mukaan; kestokasseja, lukkokehyskukkaroita, vetoketjullisia pussukoita, kangaskoreja, tyynynpäällisiä, torkkupeitto, jne.

Värjäyspohjana käytämme 100% puuvillakankaita (myös pellava ja muut selluloosapohjaiset kuidut käyvät). Värit ja kankaat on saatavana kurssilta.

Jos haluat kysyä jotain ohjaalta, voit soittaa puh. 0400-554 544 / Katri Eskelinen tai katri@tilkkukauppa.fi.

Ohjaaja: tekstiilialan artesaani Katri Eskelinen | Katrin Tilkkublogi: www.tilkkukauppa.fi/blogi

Farkkupaja – tekstiilikierrätys 11.-15.7.2022

Kurssin aikataulu: vko 28 | 11.-15.7.2022

Kurssin sisältö: Nyt vanhat farkut kiertoon! Vanhat farkut ovat mainiota materiaalia tuunata ja kierrättää uuteen käyttötarkoitukseen. Valmista tunika, takki, päähine, essu tai sisustustekstiili: tyyny, peitto, matto – vain mielikuvitus on rajana! Farkkupajaviikolla saat ideoita ja ompeluteknisiä vinkkejä farkkumateriaalin monipuoliseen hyödyntämiseen. Ota mukaan oma ompelukone.

Ohjaaja: käsi- ja taideteollisuusopettaja Tarja Matikainen

Huovutuspaja II 18.-22.7.2022

Kurssin aikataulu: vko 29 | 18.-22.7.2022

Kurssin sisältö: Monipuolista huovutusta erityyppisissä villoista, kokeillaan myös suomalaisten lammasrotujen kikkarakarvoja koristeena tai pienien mattojen ja istuinalustojen pinnassa!

Kainuunharmas on toinen suomalainen alkuperäisrotu ja sen laadukkaan villan väri vaihtelee vaaleasta harmaan sävyjen kautta ruskeaan ja luonnonmustaan. Ahvenanmaanlammas kuuluu myös suomalaisiin alkuperäisrotuihin. Näiden kaikkien suomalaisten upeiden lammasrotujen kikkarakarvoihin ja villoihin tutustutaan ja käytetään tavalla tai toisella kurssin aikana.

Voimme kokeilla myös viikon aikana pienimuotoisesti esim. mikrovärjäystä kikkarakarvoille. Tuon mukanani joitakin määriä näiden rotujen kikkaroita mutta kurssilaiset voivat myös jo alkaa katsastamaan tiloja, joilta kikkaroita ja karstavillaa saa hankkia. Huovutetaan tossuja, hattuja, istuinalustoja, mattoja, huopataljoja jne. luovuuden ja inspiraation mukaan muitakin tuotteita.

Ohjaaja: artenomi, Ammatillinen Opettaja AmO, Marita Metsäkylä

Kuvat: Instagram – marmetsa | blogspot: https://maritamfeltings.blogspot.com/

Kangaskenkäkurssi 18.-22.7.2022

Kurssin aikataulu: vko 29 | 18.-22.7.2022

Kurssin sisältö: Valmista itse kengät tekstiilimateriaaleja hyödyntäen. Kenkien teossa yhdistyvät ompelu sekä tekninen työ. Voit valita malliksi sandaalin, varrellisen nilkkurin tai matalan kävelykengän. Lestejä, joista valita on muutamia, myös muutamia miestenlestejä. Ota mukaasi kyniä, sakset, mattopuukko, vaihtoteriä sekä kangasta josta haluaisit kengät valmistaa, esimerkiksi vahva puuvilla tai panamakangas.
Materiaalit maksetaan opettajalle kulutuksen mukaan.

Ohjaaja: jalkinemuotoilija, suutari Nelli Nurmi |kuvat: Instagram – nellinoorashoes

Tilkkutyö -kurssi II 25.-29.7.2022

Kurssin aikataulu: vko 30 | 25.-29.7.2022

Kurssin sisältö: Kurssilla opiskellaan tilkkutyön pikatekniikoita opiskelijoiden toiveiden mukaan sekä erilaisia tuotteiden viimeistelytapoja ja tikkausta. Valmistettavat tuotteet voivat olla esim. peitto, tyynyjä, kaitaliina, ruokailutabletit, kangaskorit, pussukat, kukkarot, kassit, jne. Kurssilla voi valmistaa myös lukkokehyskukkaroita.

Opettajalta saatavana tarvikkeita valmistettaviin töihin. Kurssi soveltuu kaikentasoisille ompelijoille, myös aloittelijoille. Tule viettämään ihana viikko, jonka aikana entii valmistaa ja oppia monenlaisia tilkkujuttuja!

Jos haluat kysyä jotain ohjaalta, voit soittaa puh. 0400-554 544 / Katri Eskelinen tai katri@tilkkukauppa.fi.

Ohjaaja: tekstiilialan artesaani Katri Eskelinen | Katrin Tilkkublogi: www.tilkkukauppa.fi/blogi

Nokkosen kehrääminen 25.-29.7.2022

Kurssin aikataulu: vko 30 | 25.-29.7.2022

Kurssin sisältö: Nokkosen varren pitkistä kuiduista voi kehrätä lankaa, “pohjoisen silkkiä”. Nokkonen oli yleinen kuidun lähde vaatteisiin keskiajalla ennen kuin pellava syrjäytti sen. Kurssilla opit, kuinka kuitu otetaan talteen ja miten siitä kehrätään lankaa värttinällä tai rukilla. Kurssilla käsitellään myös nokkospaperin tekeminen, vaikka pääpaino on nokkosen käsittelyssä kehräämisestä varten.

Ohjaaja: taideohjaaja Hannele Torniainen