Taidevälineitä pöydällä
Hunajaryijyjä

Muistoja ja näkyjä 3.-7.7.2023

Kurssin aikataulu: vko 27 | 3.-7.7.2023

Peruttu!

Kurssin sisältö: Maailma on täynnä esineitä ja silti kädet syyhyävät tekemään niitä lisää. Tällä kurssilla opettelemme hyödyntämään jo kertaalleen käytettyjä materiaaleja kiertotalouden näkökulmasta. Miltä kuulostaisi kattoon ripustettava pajaki kotoa löytyvistä muovipakkauksista, -leluista ja -koruista? Entä hillitty ja mietitty artboxi omasta vuosikymmeniä hillotusta muistoesineestä? Tai haluaisitko pysähtyä miettimään muutosta pistelemällä kuvakollaasin?

Kurssilla on luvassa luovaa leikkiä käsityön ja taiteen välimaastossa ylijäämä- ja kierrätysmateriaaleilla. Käsillä tekeminen vapauttaa ajattelemaan ja edistää hyvinvointiamme. Ilmoittautuneille lähetetään tarvikelista.

Ohjaaja: kiertotalousajattelija, amm. opettaja (FM), Raija Manninen, www.tiinasmoko.fi

Lapsia askartelemassa

Tekemisen iloa lapsen kanssa 3.-7.7.2023

Kurssin aikataulu: vko 27 | 3.-7.7.2023

Kurssin sisältö: Tule viettämään virikkeellinen viikko yhdessä lapsen kanssa kuvataiteeseen monipuolisesti tutustuen. Kurssi on tarkoitettu aikuinen-lapsi parille (lapsen ikä n. 5-12v.)

Viikon aikana päästämme luovuuden ja aistit valloilleen taiteen eri menetelmiä monipuolisesti kokeilemalla. Inspiroidumme ympäristöstä ja teemme yhdessä havaintoja. Maalaamme ja piirrämme monipuolisesti ja valmistamme pienoisveistokset. Yllätytään ja iloitaan yhdessä tekemisestä!

Ilmoittautuneille lähetetään tarvikelista ennen kurssin alkua. Ilmoittautuessa kirjoita lapsen tiedot lisätietoihin. Lapsen kurssimaksu on 120 €/kurssi (lisäksi ruokamaksu ja majoitusmaksu puoleen hintaan).

Ohjaaja: TaM, kuvataiteilija (AMK) Anna Turunen

Nuorisoporukka ulkona, mies soittaa kitaraa

Askelia improvisointiin – Musiikkikurssi 4.-7.7.2023 ti-pe

Kurssin aikataulu: vko 27 | 4.-7.7.2023 ti-pe

Peruttu!

Kurssin sisältö: Yhdessä musisointi, oma keksiminen musiikissa, vuorovaikutuksen ja ilmaisun oppiminen kuuluvat musiikkikasvatukseen. Tähän auttaa improvisointi, kuten yleisesti tiedämme ja näin on kokemus osoittanut. Siksi musiikin improvisointi kuuluu nykyisin Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmaan. Monissa musiikkioppilaitoksissa järjestetään improvisoinnin opetusta luontevasti osana musiikin hahmottamista tai oman soittimen opiskelua. Tosin instrumentin hallinta ja ohjelmisto vievät usein kaiken ajan. Yksi ratkaisu on järjestää erillisiä Improvisointikursseja.

Kurssin tarkoitus on täydentää taitoja, joita muusikko tarvitsee improvisoinnissa. Samalla oman soittimen hallinta kehittyy, näkemys musiikista syvenee, oma musiikillinen keksiminen aktivoituu ja soittajan muusikkoidentiteetti vahvistuu. Lisäksi tavoitteena on, että improvisointi kuuluu ja näkyy Kankaanpäässä.

Kaiken ikäiset muusikot voivat osallistua kurssille. Heillä voi olla vasta jonkin verran kokemusta musiikin kanssa tai yhtä hyvin jo runsaasti kokemusta musiikin parissa. Improvisoinnissa jokainen voi osallistua ja oppia oman taitonsa mukaisesti. Toimimme sekä isommissa ryhmissä ja myös toiminnan kannalta luontevissa pienryhmissä.

Kurssi koostuu päivittäisistä työpajoista ja esiintymisistä. Työpajoissa toimimme yhdessä soittamalla ja laulamalla. Käytämme improvisointiharjoituksissa omien soittimien lisäksi erilaisia efektisoittimia ns. malletti-soittimia ja lyömäsoittimia. Niiden soittaminen onnistuu suhteellisen helposti ja tuntuu madaltavan kynnystä improvisointiin. Kaikki harjoitukset pyrkivät tarjoamaan tukea kurssilaisten omalle musiikilliselle keksimiselle. Tanssin ja teatterin, liikkeen ja leikkien, runojen ja lyhyiden tarinoiden maailmat tarjoavat soiville toteutuksille luontevia merkityksiä.

Oman keksimisen lisäksi toinen punainen lanka harjoituksissa on tunnesanojen tai affektien käyttö. Vahva ilmaisu tuntuu rohkaisevan soivan improvisoinnin keksimiseen. Tavoitteena on, että tunneilmaisu nuorten soitossa ja laulussa siirtyisi myös ohjelmiston harjoitteluun ja esittämiseen.

Musiikin esittäminen improvisoiden kuuluu olennaisesti kurssiin. Esittäminen voi aluksi tuntua uskaliaalta ajatukselta, mutta uskallan luvata, että sopivan raamin sisällä improvisoitu musiikkiesitys on palkitseva kokemus. Tavoitteena on esiintyä myös kurssitilojen ulkopuolisissa tiloissa. Näitä ovat paikkakunnan julkiset tilat esimerkiksi taidenäyttelyt.

Ohjaaja: Musiikin tohtori, Metropolia amk:n sellonsoiton lehtori, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian sellonsoiton opettaja ja pedagoginen ohjaaja Tapani Heikinheimo

Erilaisia rannekoruja

Hurmaavat helmityöt 10.-14.7.2023

Kurssin aikataulu: vko 28 | 10.-14.7.2023

Peruttu!

Kurssin sisältö: Helmityöt hurmaavat monipuolisuudellaan ja väreillään. Viikon kurssilla voi tehdä monenlaisia töitä koruista koristeisiin ja kokeilla uusia tekniikoita ja materiaaleja. Esimerkiksi erilaiset pujottelut, helmikudonta ja -virkkaus ja kankaan koristelu helmillä tulevat tutuksi kurssilla. Alkuun pääsee helpoista malleista ja kokeneille tekijöille riittää monimutkaisempia muunnoksia. Voit myös suunnitella omia malleja halutessasi. Kurssilla voi lainata erilaisia helmityövälineitä ja ostaa materiaaleja. Ennen kurssia lähetetään tarvikelista.

Ohjaaja: artenomi (amk) Riikka Santonen