Kirjansidonnan esimerkkejä

Kirjansidonta

Tästä näet vahvistetut kesän 2022 kurssit! Ilmoittautuminen käynnistyi 8.3.2022.


Käytännöllistä kirjansidontaa – Suojakannet ja kansiot 27.6.-1.7.2022

Kurssin aikataulu: vko 26 | 27.6.-1.7.2022

Kurssin sisältö: Oman näköisiä kansioita ja kansia arkipäivää ilahduttamaan! Opetellaan tekemään monenlaisia kirjansidonnan alaan kuuluvia pahvitöitä. Tehdään muovitaskusivuinen tyylikäs kansio avattavalla ruuvikiinnityksellä tai vahvalla nauhalla ommellen. Kansioon voit tehdä myös kartonkisivuja, jolloin se toimii perinteisen albumin tapaan.

Kierreselkäisille kalentereille, vihoille ja repäisylehtiöille tehdään suojakannet, joihin sisus kiinnittyy kuminauhalla tai taskun avulla. Näin sisuksen voi tarvittaessa näppärästi vaihtaa uuteen. Opetellaan tekemään vihkoja ja lehtiöitä itse, mutta käytetään standardimittoja, jolloin sisukset voi jatkossa ostaa valmiina kaupastakin.

Kurssilla voit tehdä myös mappikansion ja luentokansion. Päällystetään kansiot ja kannet kauniilla papereilla ja kestävillä kankailla: itsevärjätyt, kirjotut, uudet ja kierrätetyt kankaat luonnonmateriaaleista toimivat oikein hyvin!

Ohjaaja: kirjansitojamestari amk-artenomi Tarja Rajakangas | www.kirjatar.fi

Luovaa kirjansidontaa: Avoselkäsidokset 18.-22.7.2022

Kurssin aikataulu: vko 29 | 18.-22.7.2022

Kurssin sisältö: Avoselkäisissä kirjansidoksissa selkäompeleet jäävät valmiissa kirjassa näkyviin. Näyttävät ompeleet toimivat kirjan koristeena tai koko sommitelman pääideana. Tällä kurssilla opetellaan kahdella neulalla tehtäviä, parittaisiin reikiin perustuvia ompeleita. Ensin yksinkertainen kahden neulan ketjupisto-ommel, jota sitten muunnellaan lisäämällä vinoja pistoja usealla tavalla. Monimutkaisin malli on kaksivärinen: kaunis punoskuvio tuo mieleen kelttien koristekuviot ja siksi tekniikalle on annettu nimeksi kelttiommel (Celtic weave).

Avoselkäsidoksen kannet ovat toisistaan erilliset kappaleet ja ne voivat olla mitä vain materiaalia, johon saadaan tehtyä reikiä kansien kiinnitystä varten: paperilla tai kankaalla päällystettyä pahvia, vanhan kirjan kauniita kansia, nahkaa kerroksittain liimattuna, huopaa, muovia, kumia, puuta, kiehtovia kierrätysmateriaaleja…

Ohjaaja: kirjansitojamestari amk-artenomi Tarja Rajakangas | www.kirjatar.fi